Перейти до основного вмісту

Новий тип людських клітин для досліджень зі стовбурових клітин

Біологам вдалося створити новий тип людських клітин у лабораторії за допомогою стовбурових клітин. Нові клітини дуже схожі на свої природні аналоги у ранніх людських ембріонах. В результаті дослідники тепер можуть краще вивчити те, що відбувається одразу після імплантації ембріона в материнському утробі.


Результати дослідження, проведеного під керівництвом професора Вінсента Паске з Левенського католицького університету, були опубліковані в журналі Cell Stem Cell.

Якщо все в порядку, людський ембріон імплантується в матку приблизно через сім днів після запліднення. У цей момент ембріон стає недоступним для досліджень через технічні та етичні обмеження. Тому вчені вже розробили моделі стовбурових клітин для різних типів ембріональних та екстраембріональних клітин, щоб вивчати розвиток людини у блюді.

Тепер команда біологів розробила першу модель для особливого типу клітин людського ембріона – клітин екстраембріональної мезодерми.

“Ці клітини виробляють першу кров у ембріона, допомагають прикріпити ембріон до майбутньої плаценти та відіграють роль у формуванні примітивної пуповини. У людей цей тип клітин з'являється на більш ранній стадії розвитку, ніж у ембріонів мишей, і можуть існувати інші важливі відмінності між видами. Це робить нашу модель особливо важливою: дослідження на мишах можуть не дати нам відповідей, які також стосуються людини”, - пояснює Паске.

Дослідники створили свої модельні клітини зі стовбурових клітин людини, які можуть розвиватися у всі типи клітин ембріона. Нові клітини дуже схожі на свої природні аналоги в людських ембріонах і тому є гарною моделлю для конкретного типу клітин.

“Не щодня вдається створити новий тип клітин людини”, - каже Паске. “Ми дуже раді, тому що тепер ми можемо вивчати процеси, які, як правило, залишаються недоступними під час розвитку. Фактично модель вже дозволила нам з'ясувати, звідки беруться клітини екстраембріональної мезодерми. У довгостроковій перспективі наша модель, сподіваюся, проллє світло на такі медичні проблеми, як проблеми з фертильністю, викидні та порушення розвитку”.

Джерело: пресреліз KU Leuven

Статья на русском языке

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відкриття нових мікроскопічних видів розширює дерево життя

Науковці відкрили кілька дуже рідкісних видів мікроорганізмів, деякі з яких ніколи раніше не зустрічалися, а інші - вислизали від допитливих очей вчених понад сотню років.

Запропоновано лікування стійких до антибіотиків інфекцій за допомогою пептидів, створених на основі людської слини

Стійкість до антибіотиків – це проблема, від якої щороку страждають десятки мільйонів людей по всьому світі. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, "понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антибіотиків, відбувається у Сполучених Штатах щороку, і внаслідок цього вмирають понад 35 000 людей". Стійкі до ліків інфекції загрожують прогресу у хірургії як галузі, загоєнні ран, лікуванні раку, трансплантації органів та багатьох інших галузях сучасної медицини, оскільки знижують нашу здатність контролювати інфекції.

Дослідники простежили древо життя ссавців на 100 млрд років назад

Нове дослідження ставить крапку в запеклих наукових дебатах щодо історії диверсифікації ссавців у зв'язку з вимиранням неазіатських динозаврів. Робота дає остаточну відповідь на питання про терміни еволюції ссавців протягом останніх 100 мільйонів років.