Перейти до основного вмісту

Закон еволюції "виживає найсильніший" може застосовуватися і до неживого

Вчені та філософи спільно представили новий закон природи: складні системи розвиваються однаково незалежно від того, чи живі вони, чи ні.


Ці системи не тільки стають складнішими з часом, а також досягають більшої різноманітності та закономірності. Можливо з деяким ступенем зарозумілості автори роботи стверджують, що створили закон природи з "концептуальних еквівалентів між розрізненими явищами", розповідає видання OstanniPodii.

Велике відкриття Чарльза Дарвіна полягало в тому, що еволюція живих істот відбувається під дією природного добору, унаслідок якого організми, найпристосованіші до виживання та розмноження, передають один одному ті якості, які роблять їх успішними. Згідно з новим законом, щось подібне відбувається і в системах, здатних до безлічі конфігурацій, навіть якщо вони не можуть розмножуватися.

Подібні системи можна конфігурувати по-різному, але не всі вони виявляться стійкими. Деякі форми виживають, а інші змінюються, поки також не прийдуть до стійкого стану. Важливим компонентом пропонованого закону природи є ідея "відбору за функціями".

"У новій роботі ми розглядаємо еволюцію в найширшому сенсі - зміну в часі, що підміняє дарвінівську еволюцію, засновану на специфіці "походження з модифікаціями", - заявив перший автор дослідження доктор Майкл Вонг з Наукового інституту Карнегі. 

Автори називають це "законом зростання функціональної інформації".

Роботу опубліковано у відкритому доступі в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У традиційній теорії еволюції функція означає виживання та здатність до розмноження. Вонг разом зі співавторами називають це "динамічною сталістю" і вважають, що це лише одна з трьох форм функції.

Стабільність, або "статична сталість", - ще більш базовий тип функції. Наприклад, стабільні атоми або молекули виживають, а нестабільні - ні. Як Дарвін показав, що пристосованість залежить від обставин, так і стабільність залежить від умов - молекули, що володіють високою стабільністю за певної температури та за відсутності кисню, можуть стати нестабільними за умови підвищення температури або при контакті з повітрям.

Останній тип функції - "генерація новизни". Велика кількість життя, яке нас оточує, є результатом кількох новинок, таких як здатність клітин об'єднуватися в багатоклітинні організми. Неживі істоти не можуть зрівнятися за розмаїттям з мільйонами видів, що населяють нашу планету, але автори зазначають, що на Землі відомо майже 6 тисяч мінералів, що значно більше, ніж могло б існувати в момент її утворення. Більшість з них - новинки, що виникли внаслідок перебудови простіших структур.

"Всесвіт генерує нові комбінації атомів, молекул, клітин тощо. Ті комбінації, які стабільні й можуть породити ще більше новизни, продовжуватимуть еволюціонувати. Саме це робить життя найяскравішим прикладом еволюції, але еволюція відбувається всюди", - каже Вонг, 

Навіть у космосі внаслідок Великого вибуху утворилося всього три елементи, які в першому поколінні зірок перетворилися приблизно на 20, а після другого їх стало майже 100.

"Ми стверджуємо, що дарвінівська теорія - це лише особливий, дуже важливий випадок у рамках набагато масштабнішого природного явища", - сказав співавтор дослідження д-р Роберт Хейзен з Карнегі. "Уявлення про те, що відбір за функціями є рушійною силою еволюції, однаковою мірою може бути застосовано до зірок, атомів, мінералів і багатьох інших концептуально еквівалентних ситуацій, коли безліч конфігурацій зазнає селективного тиску".

Автори стверджують, що закони природи виникають унаслідок спостереження закономірностей між явищами, які раніше не вважалися загальними: "Наприклад, яблука, що падають, і місяці, що обертаються орбітою, або гарячі об'єкти та стиснуті пружини".

Вони стверджують, що визнання цього закону може допомогти нам виявити життя за межами Землі, що призведе до кращого розуміння розділової лінії між життям і не життям. Він також може допомогти передбачити, як розвиватиметься штучний інтелект, зокрема в небезпечних напрямках, і підказати, як втрутитися, щоб змусити системи рухатися у бажаному напрямку.

на русском

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відкриття нових мікроскопічних видів розширює дерево життя

Науковці відкрили кілька дуже рідкісних видів мікроорганізмів, деякі з яких ніколи раніше не зустрічалися, а інші - вислизали від допитливих очей вчених понад сотню років.

Запропоновано лікування стійких до антибіотиків інфекцій за допомогою пептидів, створених на основі людської слини

Стійкість до антибіотиків – це проблема, від якої щороку страждають десятки мільйонів людей по всьому світі. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, "понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антибіотиків, відбувається у Сполучених Штатах щороку, і внаслідок цього вмирають понад 35 000 людей". Стійкі до ліків інфекції загрожують прогресу у хірургії як галузі, загоєнні ран, лікуванні раку, трансплантації органів та багатьох інших галузях сучасної медицини, оскільки знижують нашу здатність контролювати інфекції.

Дослідники простежили древо життя ссавців на 100 млрд років назад

Нове дослідження ставить крапку в запеклих наукових дебатах щодо історії диверсифікації ссавців у зв'язку з вимиранням неазіатських динозаврів. Робота дає остаточну відповідь на питання про терміни еволюції ссавців протягом останніх 100 мільйонів років.