Перейти до основного вмісту

Запропоновано лікування стійких до антибіотиків інфекцій за допомогою пептидів, створених на основі людської слини

Стійкість до антибіотиків – це проблема, від якої щороку страждають десятки мільйонів людей по всьому світі. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, "понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антибіотиків, відбувається у Сполучених Штатах щороку, і внаслідок цього вмирають понад 35 000 людей". Стійкі до ліків інфекції загрожують прогресу у хірургії як галузі, загоєнні ран, лікуванні раку, трансплантації органів та багатьох інших галузях сучасної медицини, оскільки знижують нашу здатність контролювати інфекції.


Оскільки світ стикаються з цією складною проблемою, нещодавно опублікована робота дослідників з Міннесотського університету може суттєво та позитивно вплинути на те, як ми боремося з бактеріальними інфекціями, стійкими до традиційних антибіотиків, особливо у людей з ослабленим імунітетом. У дослідженні, нещодавно опублікованому в журналі PLOS ONE, розглядається антибактеріальний пептид та його потенційний вплив на стійкі до ліків бактерії.

Пептид було створено з урахуванням структури людського слинного білка BPIFA2. Нове дослідження було присвячене тому, чи може цей пептид вбивати поширені лікарсько-стійкі бактерії, бактеріальні біоплівки та чи можуть бактерії стати стійкими до нового пептиду.

Для цього були протестовані "лівостороння" (LGL13K) та "правостороння" (DGL13K) версії пептиду GL13K. Ці пептиди були протестовані проти грамнегативних бактерій, стійких до ліків.

Дослідники виявили:

  • Хоча обидві версії пептиду вбивали звичайні грамнегативні бактерії, ці бактерії не розвивали стійкість до пептиду DGL13K.
  • Хоча пептид LGL13K викликав стійкість до ліків у бактерій, ця стійкість не пригнічувала здатність DGL13K боротися з цими бактеріями.
  • На підставі цих результатів дослідники дійшли висновку, що пептиди, розроблені на основі білка слини, можуть бути ефективними у боротьбі з бактеріями, у тому числі зі стійкими до ліків грамнегативними бактеріями, які важко вбити та ще важче утримати від захисту від антибіотиків.

“Ми змогли продемонструвати значну активність in vitro проти бактерій із множинною лікарською стійкістю, протестованих у цьому проєкті”, - сказав один зі співавторів дослідження Елізабет Хірш. “На ринку дуже мало антибіотиків, що мають активність проти цих організмів, зокрема, стійких до Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae та Acinetobacter baumannii. Подальше вивчення цього пептиду в ході клінічних розробок матиме важливе значення для потенційних майбутніх варіантів лікування”.

Рухаючись вперед, дослідники вивчають альтернативні варіанти застосування препарату, у тому числі те, як довго стійкість до лікування залишатиметься недосяжною для цих бактерій. Пептид також тестується у моделях ранової інфекції.

Незалежно від того, чи навчаться бактерії з часом боротися з антимікробними властивостями пептиду DGL13K, або ж бактерії так і не наздоженуть його, це нове відкриття відкриває шлях для боротьби з бактеріями, що важко вбиваються, а також дає більше часу для вивчення того, чому ці препарати працюють добре, та як ми можемо продовжувати боротися з бактеріями та резистентністю до ліків.

“Без нових антибіотиків ми побачимо кінець сучасної медицини”, – сказав співавтор роботи Свен-Ульрік Горр.

За матеріалами пресрелізу Міннесотського університету.

Ця стаття російською мовою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відкриття нових мікроскопічних видів розширює дерево життя

Науковці відкрили кілька дуже рідкісних видів мікроорганізмів, деякі з яких ніколи раніше не зустрічалися, а інші - вислизали від допитливих очей вчених понад сотню років.

Дослідники простежили древо життя ссавців на 100 млрд років назад

Нове дослідження ставить крапку в запеклих наукових дебатах щодо історії диверсифікації ссавців у зв'язку з вимиранням неазіатських динозаврів. Робота дає остаточну відповідь на питання про терміни еволюції ссавців протягом останніх 100 мільйонів років.