Перейти до основного вмісту

Відкриття нових мікроскопічних видів розширює дерево життя

Науковці відкрили кілька дуже рідкісних видів мікроорганізмів, деякі з яких ніколи раніше не зустрічалися, а інші - вислизали від допитливих очей вчених понад сотню років.


Відповідне дослідження було опубліковано в журналі PROTIST.

Відкриття цих невловимих видів було зроблено нетрадиційним дуетом, який ніколи не зустрічався особисто: професором Дженовевою Естебан з Борнмутського університету та Джеймсом Вайсом, незалежним вченим, який працює у своїй приватній лабораторії у Варшаві.

Мікроорганізми складаються лише з однієї клітини й знаходяться внизу харчового ланцюга. Вони живуть навколо нас і можуть бути знайдені у будь-якому середовищі існування, від маленьких калюж до величезних океанів, і про них ще багато чого належить дізнатися.

"Біорізноманіття на мікроскопічному рівні не так широко вивчено, як інші сфери природи, незважаючи на те, що від нього залежать цілі екосистеми", - пояснює професор Естебан. "Деякі з цих видів є абсолютно новими, а інші не зустрічалися вже понад століття. Ми задокументували багато цікавих особливостей їхньої поведінки та вперше провели аналіз ДНК".

"Це означає, що ми можемо краще зрозуміти їхні взаємовідносини з іншими мікробами і знайти для них нові гілки на дереві життя", - продовжив професор Естебан.

До цих дуже рідкісних і нових мікроорганізмів належить Legendrea loyezae.

Професор Естебан зазначив: "Ми не знаємо, на честь кого названо цей організм; у французькому описі, якому понад 100 років, не вказано походження назви, але ми підозрюємо, що його названо на честь людини, оскільки "Лежандр" є поширеним французьким прізвищем".

Вони також відкрили новий вид Lacerus, що означає "з нерівними краями" через зубчастий вигляд країв клітин, а також новий вид Apertospathula, що означає "з черевним ротовим отвором".

Назви новим видам ще не присвоєні, але Вайс сподівається назвати їх сучасними художніми назвами, які привернуть увагу людей різного віку.

"Більшість організмів на дереві життя є мікроскопічними. Насправді, більшість життя на Землі завжди було мікроскопічним. Мікроорганізми були першими хижаками на Землі, їх жадібні апетити були одним з провідних факторів еволюції більш складного життя у ранні епохи Землі", - пояснив Вайс.

"У міру того, як здобич розвивала кращий захист, хижакам потрібно було розробляти кращі способи її вилову. Після еволюції багатоклітинного, складного життя вони стали основним джерелом їжі для інших, таких як криль і планктон, які, в свою чергу, є їжею для більших видів. Якщо видалити організми, що знаходяться на самому дні, всі інші частини харчового ланцюга над ними також зруйнуються", - додав він.

Дует працював разом протягом півтора року та дослідив тисячі зразків з водойм, переважно з Польщі, але також з усього світу.

"Ми знали, що ніхто інший не буде їх шукати, і жодне інше дослідження мікробів не передбачало такого інтенсивного пошуку", - каже професор Естебан. "Як і у випадку з усіма формами спостереження за дикою природою, чим більше ви шукаєте, тим більше ви знаходите. Коли брали так багато зразків майже щодня, ми знали, що можемо знайти щось нове. Чим більше ми знаємо про мікроскопічний світ, тим більше ми можемо дізнатися про решту їхніх середовищ існування, де виживають всі інші форми життя".

Виділивши мікроорганізми в кожному зразку, вони змогли вивчити їхню ДНК і визначити ті з них, які були новими для науки, та інші, які були вкрай рідкісними.

на русском языке

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Запропоновано лікування стійких до антибіотиків інфекцій за допомогою пептидів, створених на основі людської слини

Стійкість до антибіотиків – це проблема, від якої щороку страждають десятки мільйонів людей по всьому світі. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, "понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антибіотиків, відбувається у Сполучених Штатах щороку, і внаслідок цього вмирають понад 35 000 людей". Стійкі до ліків інфекції загрожують прогресу у хірургії як галузі, загоєнні ран, лікуванні раку, трансплантації органів та багатьох інших галузях сучасної медицини, оскільки знижують нашу здатність контролювати інфекції.

Дослідники простежили древо життя ссавців на 100 млрд років назад

Нове дослідження ставить крапку в запеклих наукових дебатах щодо історії диверсифікації ссавців у зв'язку з вимиранням неазіатських динозаврів. Робота дає остаточну відповідь на питання про терміни еволюції ссавців протягом останніх 100 мільйонів років.