Перейти до основного вмісту

900 000 років тому наші ранні предки були дуже близькі до вимирання

Наразі на нашій планеті налічується 8 мільярдів людей, і важко уявити, що колись таке було, коли людство не процвітало. Однак нове дослідження показує, що наші давні предки були дуже близькі до вимирання близько 900 тисяч років тому. І хоча у наші дні ми, як правило, заносимо інші види до Червоної книги, автори дослідження припускають, що глобальна популяція людей, можливо, скоротилася до менш ніж 1300 особин, що робило нас видом, що вимирає.


Роботу було опубліковано в журналі Science.

Використовуючи новий метод, названий FitCoal (швидкий коалесцентний процес із нескінченно малим часом), дослідники проаналізували ймовірність сучасних геномних послідовностей, щоб спроєктувати поточну геномну варіативність людини назад у минуле. Застосувавши цей метод до геномів 3 154 осіб з 10 африканських і 40 неафриканських популяцій, вони змогли виявити масштабний обвал генетичної різноманітності під час переходу між раннім і середнім плейстоценом.

"Результати показали, що предки людини пройшли через серйозне "вузьке місце" в популяції, що налічувала близько 1280 особин, які розмножувалися, у період приблизно з 930 тис. до 813 тис. років тому", - пишуть автори дослідження. "Вузьке місце" тривало близько 117 000 років і наблизило предків людини до вимирання", - зазначають вони.

Знищивши приблизно 98,7% предкової людської популяції, "вузьке місце могло також підвищити рівень інбридингу наших предків, що сприяло втраті 65,85% сучасного генетичного розмаїття людини", - пояснюють дослідники.

Катастрофічне вимирання, ймовірно, було спричинене змінами глобального клімату, коли короткочасні заледеніння стали тривалішими, що призвело до падіння температури океану, тривалої посухи та зникнення великої кількості видів, які могли слугувати людині їжею. Тільки 813 тис. років тому популяції остаточно відновилися, причому приблизно в цей час було зафіксовано 20-кратне збільшення їхньої чисельності.

На думку дослідників, це відновлення могло відбутися завдяки освоєнню вогню в поєднанні з поверненням тепліших температур.

Подальший аналіз дає змогу припустити, що це вузьке місце збіглося з подією видоутворення, унаслідок якої дві прабатьківські хромосоми злилися й утворили хромосому 2 у сучасних людей. Цей висновок дає змогу припустити, що останній спільний предок неандертальців, денисівців і сучасних людей міг з'явитися в цей період різкого скорочення популяції.

Коментуючи ці висновки, старший автор роботи Джорджіо Манці пояснив, що "розрив в африканських і євразійських викопних записах може бути пояснений цим вузьким місцем у ранньому кам'яному столітті як хронологічним. Він збігається з передбачуваним періодом значної втрати викопних свідчень".

Однак у супровідному коментарі дослідники зазначають, що "викопні, які належать до передбачуваного періоду "вузького місця" 813-930 тис. років тому, свідчать про те, що люди були широко поширені як в Африці, так і за її межами". Виокремлюючи людські рештки з таких місць, як Кенія, Танзанія, Ефіопія, Іспанія, Італія, Великобританія і Китай, критики вважають, що "що б не спричинило ймовірне "вузьке місце", його вплив на людські популяції за межами лінії Homo sapiens міг бути обмеженим, або його вплив був короткочасним".

Заради справедливості слід зазначити, що автори дослідження першими визнали, що їхні генетичні дані ще потребують підтвердження археологічними даними, а також визнали наявність численних прогалин у своїх висновках. За словами старшого автора роботи Йі-Хсуан Пана, дослідження "викликає багато запитань, наприклад, щодо того, де жили ці люди, як вони подолали катастрофічні зміни клімату та чи прискорив природний відбір під час "вузького місця" еволюцію людського мозку".

эта новость на русском

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відкриття нових мікроскопічних видів розширює дерево життя

Науковці відкрили кілька дуже рідкісних видів мікроорганізмів, деякі з яких ніколи раніше не зустрічалися, а інші - вислизали від допитливих очей вчених понад сотню років.

Запропоновано лікування стійких до антибіотиків інфекцій за допомогою пептидів, створених на основі людської слини

Стійкість до антибіотиків – це проблема, від якої щороку страждають десятки мільйонів людей по всьому світі. За даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, "понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антибіотиків, відбувається у Сполучених Штатах щороку, і внаслідок цього вмирають понад 35 000 людей". Стійкі до ліків інфекції загрожують прогресу у хірургії як галузі, загоєнні ран, лікуванні раку, трансплантації органів та багатьох інших галузях сучасної медицини, оскільки знижують нашу здатність контролювати інфекції.

Дослідники простежили древо життя ссавців на 100 млрд років назад

Нове дослідження ставить крапку в запеклих наукових дебатах щодо історії диверсифікації ссавців у зв'язку з вимиранням неазіатських динозаврів. Робота дає остаточну відповідь на питання про терміни еволюції ссавців протягом останніх 100 мільйонів років.